SCHOOL OF ARCHITECTURE
UNIVERSITY OF HAWAIʻI AT MĀNOA

Da Nang Worker Housing

Henry Palm, Joohyun Park, Alicia Kutkut-Arroyo
ARCH 744 Architecture Studio V: Comprehensive
Fall 2015
Professor: David Rockwood

The studio asked student teams to propose solutions for worker housing in Da Nang, Vietnam. Vietnam, as is the case with many developing countries in Asia, is experiencing rapid economic growth, and with it, a mass migration of people from the rural areas to the urban centers. Migrants seek better paying jobs to raise the standard of living for themselves and their families. However, most jobs in the growing economy are in the industrial or service sectors, and unskilled workers will typically be initially placed in relatively low paid entry-level positions. Therefore, it is difficult for them to afford housing meeting even minimum standards for thermal comfort, sanitation, and floor area per person. 

Da Nang, along with two of the other largest cities in Vietnam – Ha Noi, and Ho Chi Minh City – have been funded by the government for creation of high-tech parks. Many of the workers will likely be employed in electronics assembly, though others will work in tourist service or the garment industry. Da Nang officials estimate the population will increase from the current 1 million residents to 2 million in the next 10-15 years. The vast majority of the new residents will be rural-to-urban migrants.

This students team employed a courtyard typology, using a stepped height profile for sun access and control. Massing is broken down into 5 meter widths to match the typical local row house street front dimension. A variety of unit types are provided to accommodate families or singles. Orientation, ventilation, and sun screen shade types were designed to provide interior human comfort without recourse to air conditioning. Access to rooftop gardens allows workers grow food and maintain a connection to their farming background. Courtyard social spaces and terraces on the west side of the building are provided for the occupants. The ground floor contains spaces for commercial uses and motorbike parking.

ʻAʻOLE

KOHOLĀ

KAHAWAI

NI‘IHAU

POLŪ

INOA

MOʻO

NUI

MAKANA

LANI

ONIPAʻA

PAU

HULA

MAHALO

HUI

KĀLUA

LOA

AUPUNI

KUKUI

MOKU

MAKANI

AO

‘OLI

PILI

HO‘OLOHE

ʻAWA

‘OHANA

LAULIMA

‘ĀINA

KAPU

MOLOKA‘I

ĀNUENUE

MOʻOPUNA

MELEMELE

HO‘OPONO

ALOHA

MAU

KAUPOKU

MAKAI

KOMOHANA

ʻAʻALA

KAHUNA

HEMA

ʻULAʻULA

KANAKA

O‘AHU

PUKAANIANI

MELE

PŌHAKU

ʻELEʻELE

KUAHIWI

ʻALANI

ʻULU

MOMONA

PUNA

HAPA

HELE

ʻŌMAʻOMAʻO

KAUA‘I

‘ONO

LĀHUI

ʻŌLENA

HIKINA

HOKU

MAKUA

KULEANA

KEʻOKEʻO

ʻILI

WA‘A

LOʻI

IʻA

ʻŌHIʻAʻAI

LĀNA‘I

NIU

AHUPUA‘A

ʻOHE

‘UKULELE

LOKO IʻA

ʻŌ ʻŌ

ʻŌLELO

WAI

ʻAE

HEIAU

NAʻAU

HOʻOKUPU

PAʻA

MĀLAMA

I MUA

AHU

MANAKŌ

KAHO‘OLAWE

ʻUALA

AKUA

NALU

MANA‘O

MAIKA‘I

PAʻAKAI

KAMA‘ĀINA